Kreativt skrivande är en process. Ju längre text, desto längre väg att gå. Misströsta inte när det tar emot – det hör till, och kommer gå om du tror på din idé.
Tips är som bäst när de kommer från någon som vet vad de talar om. Vi har samlat ihop våra favoritförfattares lärdomar för att hjälpa dig komma igång och sporra dig på vägen.
En skribent har skrivandet med sig hela tiden – böcker eller andra längre skrivprojekt blir sällan till genom att man bara sätter sig ner och bestämmer sig för att författa en bestseller. Skriv i alla former, skriv om allt, skriv utan mål! Kom in i en rutin där skrivandet känns naturligt, en aktivitet som du saknar när du inte gör det. Will Self säger:
”Always carry a note-book. And I mean always. The short-term memory only retains information for three minutes; unless it is committed to paper you can lose an idea for ever.”
Ta hjälp av: vackra och stadiga anteckningsböcker att bära med dig.
De flesta författare är eniga om hur viktigt det är att läsa. Att läsa ger inte bara bättre språkfärdigheter utan är som en slags gratis utbildning, som hjälper dig få perspektiv på vilken slags litteratur du gillar, vad som tilltalar dig som läsare. Dessutom är välskrivna texter ofta den bästa inspirationen för att själv börja skriva. Stephen King säger:
”If you don’t have time to read, you don’t have the time — or the tools — to write. Simple as that.”
Ta hjälp av: en härlig bokhandel med sakkunnig personal.
Se allt runt dig som ett underlag för text som ännu inte har skapats – gör anteckningar, ta in, memorera och dokumentera de minsta detaljerna. Att bara sitta och lyssna på folks diskussioner i kollektivtrafiken är också en utmärkt inspirationskälla. Använd din omvärld hänsynslöst för idéer att spinna vidare på! Richard Bach säger:
”A professional writer is an amateur who didn’t quit.”
Ta hjälp av: centralstationscafét eller bussen i en storstad.
Trots att det sägs att man kan skriva var som helst behöver många skribenter ett arbetsrum eller -utrymme, som i vilket ”vanligt” yrke som helst. Att få fördjupa sig i sitt arbete ostört är för de flesta viktigt, om inte nödvändigt. Fundera på vilka omständigheter du mår bra av – vissa trivs i tysta rum, medan andra vill sitta på café och omringas av sorl. Zadie Smith säger:
”Protect the time and space in which you write. Keep everybody away from it, even the people who are most important to you.”
Ta hjälp av: en ergonomisk arbetsplats på kontoret, i ett mysigt kaffeställe eller hemma.
Din största tillgång är du själv. Det finns miljontals människor som skriver bra - försök alltså att inte se skrivandet som en kapplöpning, utan fundera på vad du vill säga. Vad brinner du för? Vilken berättelse vill du berätta? Vad kan du? Neil Gaiman säger:
”Start telling the stories that only you can tell, because there’ll always be better writers than you and there’ll always be smarter writers than you. There will always be people who are much better at doing this or doing that — but you are the only you.”
Ta hjälp av: en valfri spegel, som du kan se dig själv i.
Att hitta sin egen röst och sin unika ingång betyder inte att du inte ska ta intryck från de du tycker skriver bra. Pröva efterlikna berättarmetoder, strukturer och genrer du gillar för att se hur du kan använda och modifiera dem. Plagiera aldrig men oroa dig heller inte för att göra sådant som redan gjorts – det mesta har gjorts, och kommer göras hundra gånger, det gäller bara att hitta intressanta uttryckssätt. Mar Twain säger:
”Don’t worry too much about originality.”
Ta hjälp av: ditt lokala bibliotek.
Skrivandet i sig är bara en del av arbetet – när du har producerat text börjar redigeringen. Skrivandet må ibland ske i affekt, men redigerandet är ett noggrant handarbete, som filar texten till den bästa versionen av sig själv. Detta är till stor del ett pusselarbete – att placera om, att lämna bort, att omformulera, att utvidga, att komprimera. Ernest Hemingway säger:
”Write drunk, edit sober.”
Ta hjälp av: skrivappar!
Den stora inspirationen är en opålitlig bekantskap: den kommer och går som den själv vill. När det kommer till större projekt är skrivandet nästan alltid ett långvarigt projekt som kräver beslutsamt, tålmodigt och ihärdigt arbete. Skapa rutiner, återvänd till texten, tro på din egen berättelse. Du kommer tröttna på din text tusen gånger, men det hör till – skrivandet är ett maraton. Jack London säger kort och koncist:
”Don’t wait around for inspiration.”
Ta hjälp av: detta inspirerande klipp om en diskussion med Zadie Smith och Yaa Gyasi.