Kreativt skrivande kan kännas som en ensamsyssla. Men det behöver det inte vara. Få skrivinspiration, ta stöd och hitta likasinnade med hjälp av våra bästa handböcker, appar och grupper online.
De flesta mobiler har en enkel anteckningsapp, som fungerar som ett blankt papper eller ett anteckningsblock – bara att skriva på. Dessutom kan anteckningarna ofta lätt lagras i det externa minnet, så de inte försvinner.
WriteRoom är en helskärmsapp som förvandlar din mobil eller dator till ett blankt papper. Genom att minimera distraktionerna och göra hela skärmen skapar det ett perfekt underlag för skrivande utan strul och krångel.
Ommwriter är en skrivapp som genom ljud och bakgrundsestetik vill skapa en lugn plats för dig att skriva på. Appen vill genom naturnära känsla skapa en avslappnad och kreativ mindset för användaren.
Har du också svårt med självdisciplin? Self Control hjälper dig sätta stopp på surfandet på arbetstider och effektivera din tid. Genom att blocka dig själv kan du styra dina surftider på sociala medier, mailprogram och annat som får ditt fokus att skifta.
Scrivener är en skrivapp som samlar flera olika verktyg för en effektiv och tydlig skrivprocess. Appen hjälper till med att samla anteckningar och textsnuttar till helheter, redigera strukturen när texten väl är skriven och komponera ihop det där sista lilla som gör texten till ett sammansatt verk.
Denna app finns som hjälp för textbearbetningen när du behöver redigera skönlitterär och kreativ text. Förutom alla de vanliga redigeringsverktygen innehåller den bland annat ordbok, rimordbok och ett utökat tangentbord. Den stilrena layouten är både lättillgänglig och tydlig.
Svenska Akademins ordlista innehåller allt du vill veta i grammatikvägar – den nyaste upplagan av ordlistan innehåller såväl ordförklaringar och synonymer som de korrekta grammatiska formerna av orden.
Denna app är en guldgruva för den som skriver på engelska. Programmet korrigerar inte bara direkta grammatiska fel, utan ger bättringsförslag om den upptäcker att ord eller begrepp används i fel kontext.
Ibland kanske man inte har folk i sin omgivning med samma intressen. Brinner du för skrivande men har ingen att dela glädjen med? Du är inte ensam! Spana in dessa samlingsplatser online.
En mötesplats för skrivande personer. Nyheter, inspiration och diskussioner om litteratur.
Tidningen Skriva finns både i pappersform och online. Aktuella händelser inom litteraturvärlden, guider och bloggar.
En mötesplats för skrivintresserade kvinnor och icke-binära. Inspiration, feedback och tips.
Dessa klassiker hör till våra absoluta favoriter när det gäller att inspireras till en bättre skribent.
Författarpoddar är populära och finns i mängder idag – sök på Google så hittar du flera listor. Dessa avsnitt är våra samlade guldkorn för inspirerande podcastavsnitt av och till skrivande personer.
Avsnittet som heter ”Märta Tikkanen – om apelsinhalvor, gulögda vargar och vulkanutbrott” behandlar 70-talets feministiska våg, passionens roll i skrivandet och skrivandets roll i såväl stormig kärlek som krävande familjeliv.
Samtalet mellan Tone Schunesson och Sandra Beijer berör att skriva i affekt, om att se sig själv som en skrivande person, om städer som karaktärer och om att ta sig själv på allvar som författare.
Intervjun behandlar Hassen Khemiris litterära genomslag, hur språk och identitet samspelar, hur det är att ”jobba med ord” och om att inte våga säga till någon att man skriver.
Siri Husvedt och Chris Kraus talar (på engleska) om konst och (rage)